Warzywa w drewnianej skrzynce

Zrównoważony rozwój w dziale Food Services 

Nasza wizja i misja

Działając, jako partner w zakresie gastronomii i jednocześnie firma rodzinna, wierzymy, że spoczywa na nas szczególna odpowiedzialność za naszych bliźnich i środowisko naturalne. Dlatego dokładamy wszelkich starań, aby chronić klimat, jednocześnie oferując naszym klientom to, co najlepsze w miejscowych restauracjach. Postrzegamy stojące przed nami wyzwania, jako szanse i wykorzystujemy je jako źródło kreatywności i innowacji.

Wartość dodana dzięki naszym usługom

  • Efektywne zarządzanie odpadami
  • Zmniejszona ilość opakowań
  • Produkty ekologiczne i pochodzące ze sprawiedliwego handlu są standardowo wybierane
  • Lokalne łańcuchy dostaw, uproszczona logistyka
  • Uwzględnienie wszystkich aspektów zrównoważonego rozwoju w kampaniach promujących żywność w firmowych lokalach gastronomicznych

Zrównoważony rozwój realizowany przez firmę Dussmann

Na pierwszym miejscu stawiamy dbałość o ochronę klimatu i radość z lokalnych posiłków. Ponieważ jesteśmy firmą rodzinną i partnerem w zakresie usług gastronomicznych, wierzymy, że ponosimy szczególną odpowiedzialność za naszych bliźnich i środowisko naturalne. Co więcej, postrzegamy stojące przed nami wyzwania, jako szanse i wykorzystujemy je, jako źródło kreatywności i innowacji. Tak właśnie przedstawia się nasza wizja, zgodnie z którą planujemy stabilność w przyszłości i ustanawiamy zrównoważony rozwój i czerpanie przyjemności ze spożywania posiłków jako standardy w gastronomii. Każde słowo naszej filozofii gastronomicznej opiera się na obszarach działania, które pozwalają nam dążyć do właściwych celów. Chcąc rozwijać te obszary, przeprowadziliśmy ankietę wśród pracowników, partnerów zewnętrznych i klientów, a także wzięliśmy pod uwagę zmieniający się kontekst środowiskowy.

Dodatkowo w naszej strategii:

Począwszy od magazynu, poprzez produkcję, aż po to, co trafia na talerze, wykrywamy możliwe do uniknięcia przypadki marnowania żywności w trakcie całego procesu i wykorzystujemy te informacje do opracowania planu działania i zaleceń dostosowanych specjalnie do indywidualnych potrzeb. Pozwala to zmniejszyć ilość generowanych odpadów, a przede wszystkim obniżyć koszty.

Informacje na temat naszych działań:

  • Energia wytwarzana z olejów, smarów i odpadów spożywczych
  • Używanie jedynie nadających się do recyklingu worków na śmieci
  • Opakowania wielokrotnego użytku i większe pojemniki zamiast produktów jednorazowego użytku

Usługi Food Services oferowane przez firmę Dussmann: lokalnie i sezonowo

Wierzymy, że tylko najlepsze produkty powinny trafiać na talerze. Z tego względu jesteśmy niezwykle rygorystyczni, jeśli chodzi o jakość naszej żywności. Do gotowania używamy wyłącznie soli jodowanej, ograniczamy cukier i stosujemy wyłącznie olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Nie używamy również konserwantów, uwodornionych tłuszczów ani wzmacniaczy smaku.

Dbamy również o zachowanie wysokiej gęstości składników odżywczych we wszystkich naszych produktach. Oznacza to bogactwo witamin, minerałów i białka, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości tłuszczu.

Lokalnie i sezonowo - idealne połączenie w menu

Lokalne propozycje są stałym elementem wszystkich naszych pozycji asortymentowych.

Poniżej prezentujemy oferowane warianty:

  • Owoce, warzywa, nabiał, mięso i wędliny pozyskiwane głównie ze źródeł lokalnych
  • 10-15 % wszystkich nabywanych przez nas produktów to wyroby ekologiczne
  • Jajka od kur z wolnego wybiegu
  • Kawa, herbata i produkty czekoladowe pochodzące głównie ze sprawiedliwego handlu
  • Na życzenie, 100% certyfikowanej żywności ekologicznej

JAKOŚĆ I HIGIENA - POTWIERDZENIEZałożenia systemowe HACCP

Przestrzegając zasad higieny żywności, postępujemy zgodnie z założeniami koncepcji HACCP. Ten skuteczny system kontroli gwarantuje najwyższe bezpieczeństwo i higienę żywności w całym procesie produkcji. Wymaga on kompleksowej dokumentacji i regularnych audytów HACCP przeprowadzanych przez niezależny instytut higieny.

Zapraszamy do kontaktu z najbliższym biurem

Zachęcamy do skorzystania z funkcji wyszukiwania lokalizacji, aby znaleźć najbliższy oddział i skontaktować się z nim za pośrednictwem poczty elektronicznej, telefonu lub formularza kontaktowego.

Dussmann Food Services

Znacznie więcej niż zrównoważony rozwój

Dussmann gwarantuje wszechstronne i zrównoważone usługi w sektorze gastronomicznym. Świadczymy usługi dla szerokiej gamy obiektów - od barów kawowych po kompleksową gastronomię, od ośrodków opieki dziennej po szpitale. Współpracując z naszymi klientami, przekształcamy usługi w indywidualnie dopasowane rozwiązania.